XXY

16 Ekim 2010 Cumartesi

XXY


Dün gece Ukde Sineması'nda izlediğim film bir Arjantin filmiydi. Son derece çarpıcı, fantastik gibi gözüken fakat gerçeğin ta kendisi olan bir filmdi xxy.

"Kendi vücudundan korkmaktan beter hiçbir şey yoktur" sözü, filme rehberlik etmiş. Filmin konusunu yaratan bu cümlenin sahibi, kız doğup yaşı ilerledikçe erkekleşen, hem kadın, hem erkek cinsel organına sahip bir insanoğlu. Fantastik gibi duran, fakat gerçeğin ta kendisi olan yer de burası zaten. O da bizim gibi bir insan, uzaylı değil yani.

Bir hermafroditin (hem erkek, hem dişi cinsel organına sahip bir insanın) başından geçen olaylar üzerinden, bir ailenin portresini çiziyor film. Hatta belki bir kaç ailenin aynı anda.

Alex bu hermafroditin ismidir. Kız görünümünde doğumundan kısa süre sonra ailesi durumu fark eder ve evlatları zorluk çekmesin diye, yaşadıkları yerden uzaklara "Buenos Aires"ten, Uruguay'a taşınırlar. Burada baba, deniz kenarında bir ev tutar, ve anne-baba kızlarını orada büyütmeye karar verirler. Alex'in bebekliğini bilen ve birçok şeyden haberdar olan insanlardan ırak.
Fakat bir süre sonra bu hastalığın, bir çeşit estetik ameliyatıyla düzeltilebileceğini (en azından görüntü anlamında) öğrenirler ve bunun üzerine Alex'in annesi, kocasına (Ricardo Darin) danışmadan Buenos Aires'ten, konuyla ilgili bir cerraha bu ameliyatı yapmasını teklif eder. Cerrah, teklifi kabul eder ve Uruguay'a çocuğu ve karısıyla gider.

Baba karsının, doktoru ve ailesini Uruguay'a bu amaçla davet etmesine çok sinirlenir, çünkü kızının isteği olmadan bir ameliyatın gerçekleşmesini istemez. Kızı gelişimini tamamladıktan sonra, her şeyin normale döneceğine, en azından bir cinsiyetin daha çok netleşeceğine inanmaktadır. Kızına sormadan, pişman olunacak bir karar vermek istememektedir.

Fakat zaman ilerledikçe de, Alex cinsiyetine bir türlü karar verememekte, her iki tarafa da ilgi duymaktadır. Sıkıntılı bir yan da buradan filmi sarar. Buenos Aires'ten gelen doktorun oğlu Alvaro ile Alex arasında bir yakınlaşma başlar. Bu yakınlaşma normal bir yakınlaşma değildir. Evet, Alex kız görünümlüdür fakat erkek cinsel organı da vardır ve Alvaro Alex'in dişi yanıyla değil de daha çok erkeksi yanıyla ilgilenmektedir. Bir cinsel yakınlaşmada da olanlar olur... (Böyle bırakmak da kötü, ama filmi anlatmak alışkanlığım değil)

Filmin sonuna doğru çok acıklı sahneler izleriz. Bir yanda Alex'in erkeksi yanına aşık Alvaro, öte yanda Alex'in dişi yanına aşık bir başka erkek, aslında iki buçuk erkek (xxy) bir ateşin başında otururlar...

Bu sahne bir edebi metinden kopmuş gibidir ve metaforlarla doludur.

Filmin sonu da başı da güzel. Tam anlamıyla bir lüks, sinematografik bir lüks bu filmi izlemek.

Goya ödüllü bu filmi mutlaka izleyin.

Son olarak acı bir diyalog, filmin içinden:

Alvaro, Alex tarafından terk edilmiştir. Alex, kendisine aşık olan çocukla birlikte ateşin başından ayrılmıştır. Alvaro tek başına kumsalda yanan ateşin başında otururken, yanında babası gelir.Ve diyalog başlar...

-Baba: Oturabilir miyim?
-Alvaro: Evet.
-Baba: İçki içmediğini söylemiştin. (Oğlunun elindeki alkol şişesine bakarak)
-Alvaro: İçki içmeye başlamam gerektiğini söylemiştin. (Doktor, Alvaro'ya bunu çok maço bir edayla birkaç sahne evvel söylemiştir)
 ...
-Alvaro: Beni seviyor musun?
-Baba: Sen benim oğlumsun.
-Alvaro: Konuşacaksak adam gibi konuşalım, dürüst cevap ver.
-Baba: Az çok seviyorum...
(Alvaro'nun gözleri dolar)
-Baba: Peki sen? Beni seviyor musun? Nasıl bir insan olduğum, yaptığım şeyler hoşuna gidiyor mu?
-Alvaro:Senin yeteneğine -hekimlik- sahip olabilmek için her şeyimi verirdim...
...
-Alvaro: Sence ben de herhangi bir konuda yetenekli olabilir miyim?
-Baba: Hayır...
-Alvaro: Peki hiç aklından benim günün birinde işe yarar bir insan olabileceğim geçti mi?
-Baba: Hayır.
...
-Alvaro: Anlamıyorum; çünkü eskiden böyle değildi...
-Baba: Nasıl değildi?
-Alvaro: Yani; bana olan ilgini ne zaman kaybettin? Ne zaman gözünden düştüm?
-Baba: ...Uruguay'a gelmek iyi bir fikir değildi, annen haklı, dönüyoruz...
-Alvaro: Ne zaman?
-Baba: Güneşin doğuşuyla birlikte...
-Alvaro: Hayır, ben daha gitmeye hazır değilim.
-Baba: Neden? ... Alex'ten mi hoşlandın?... Bu hiç de kötü bir şey değil, çünkü senin ibne olmandan çok korkuyordum.
...

Bu son derece acıklı sahneyi daha bir düşünerek izlemeniz dileğiyle.

 Merak edenler için Vikipedi'den Hermafrodit'in Etimolojisi:
Kelime olarak hermafrodit yunan mitolojisindeki Hırsızlık Tanrısı Hermes ile Güzellik Tanrıçası olan Afrodit'in adlarından gelmektedir. Efsaneye göre Afrodit ile Hermes'in bir oğulları olur. Adını Hermafrodit koyarlar. Hermafrodit o kadar güzeldir ki bir su perisinin dikkatini çekmiştir. Peri kız, sürekli ona yakınlaşmak için uğraşır ;ama Hermafrodit'in nazı ile karşılaşır. Bir türlü yüz bulamayan peri kız, Hermafrodit gölde yüzerken birden karşısına çıkar ve sıkı bir şekilde ona sarılır. Tanrılara onları birbirlerinden ayırmamaları için yalvarır. Sonunda dileği kabul olur ve ikisi de aynı vücutta can bulurlar. Böylece ortaya çift cinsiyetli bir yaratık çıkar.

0 yorum :

Yorum Gönder