Constantine

14 Ekim 2014 Salı

Constantine


Constantine - 2005 / Francis Lawrence

Marvel Comics ile birlikte ABD'nin en değerli çizgi roman şirketi olan DC Comics'in başyapıtı sayılabilecek Hellblazer isimli eseri, 2005 yılında Warner Bros tarafından sinemaya uyarlandı. 

Başrollerinde Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf ve Djimon Hounsou gibi şöhretli aktörlerin olduğu bu filmin adı "Constantine".

***


Filmin bir ABD çizgi roman uyarlaması olduğunu bilmek, içerisinde fantastik birçok öge ve karakter barındırdığını anlamaya yeter.

Batman ve Superman'i düşünelim... 

Filme soyadını veren John Constantine (Keanu Reeves), ha babam sigara tüttürmekten ömrünün son iki ayına girmiş, doğaüstü yetilere sahip bir "kahramandır".

İkiz kız kardeşinin intihar sonucu ölmediğini kanıtlamaya çalışan Dedektif Angela Dodson (Rachel Weisz), John Constantine'den yardım ister. 

Dedektif Angela'nın kız kardeşinin intihar neticesinde ölmediğine olan inancı tamdır; çünkü kız kardeşi ağır Katoliktir ve intihar, Katolik mezhebince, tıpkı İslamiyette olduğu gibi, günahtır. Kız kardeşi asla böyle bir şeye yeltenmez. 

Peki o zaman ne?.. Nasıl öldü Angela'nın kız kardeşi?

İşte bu sorunun cevabını da John Constantine verecek. 

İyi de nasıl? John Constantine kim ki, koca dedektif işin altından kalkamayıp bu adamın kapısını çalıyor?


John Constantine, mistik bir takım özellikleri olduğu herkesçe bilinen, yakışıklı, durmadan sigara tellendiren bir adam. "Mistik özellikler" derken, bunun etrafta anıldığı hali olduğunu söylemeliyiz. Constantine'in asıl özelliği, dünyaya yolu düşmüş İblislerin kıçına tekmeyi basmak!

Peki bu akla mantığa yatıyor mu?

1- Bu bir çizgi roman. Flaubert gerçekçiliği beklemek, hayal kırıklığına sebebiyet verir.
2- Aslında John Constantine'in bu mistik yanı, bir açıklamaya bağlanmamış değil. Nedir? Şöyle: Constantine genç yaşta intiharı denemiş ve ölmüş. Ancak gittiği cehennemden tekrar dünyaya gönderilmiş. Doğaüstü yetenekleri sayesinde İblislerle savaşırsa, kendisine öldüğünde bu sefer cennette bir yer edinebileceğine inanmış. 

Mesele üç aşağı beş yukarı böyle. Daha fazla anlatıp keyif kaçırmayalım.

***


Birkaç dağınık not:

1- Sigarayı bırakmış, sigara içmeyen, sigaraya başlayıp başlamamak arasında git-geller yaşayan kimseler, bu filmi izlemesinler. Keanu Reeves sürekli sigara içiyor ve "içiyor"... Yani çok güzel içiyor. İnsanın gerçekten canı çekiyor. (Reeves film boyunca 13 kez sigara yakarken görülüyor.)

2- Filmin Norveç'teki Bergen Sineması'nda yapılan galasına, 666 kişi katılmış... Düşündürücü!

3- Rachel Weisz, ölen ikiz kardeşin ölü halini oynarken gerçekçi olabilmek adına, birçok kez morga girmiş rolüne çalışırken.

***

Akıcı bir film. Aksiyonu bol, gerilimli ve fantastik film sevenler kaçırmasınlar. 


0 yorum :

Yorum Gönder