Captain Phillips

15 Şubat 2014 Cumartesi

Captain Phillips


Captain Phillips-2013 (Paul Greengras)

Aden Körfezi, Somali Yarımadası'nda bulunan bir körfez. 2009 yılının Temmuz ayında bu körfezde bir Türk gemisi, "Horizon 1", korsanlar tarafından kaçırıldı.

Çok değil, Horizon 1 gemisinin Aden Körfezi'nde kaçırılışından 1 yıl sonra, 23 Mart 2010 tarihinde bu sefer içinde çok sayıda Türk mürettebatın bulunduğu "Frigia" gemisi yine Somali açıklarında kaçırıldı.

Yani bu Somali gemiciler için bela bir yer arkadaş. Son zamanlarda hele, iyice bela...

Şimdi soru şu: Mesela ben, basında çıkan tüm bu gemi kaçırma haberlerini okurken kendi kendime hep şöyle diyordum: "İyi de kardeşim, bu Somalililer neden son zamanlarda bu gemi kaçırma işine sardılar? Ya da acaba ezelden beri adamlar korsanlıklarıyla meşhurlardı da, haberleri anca mı bizim kulağımıza çalınmaya başladı?"

Kafasında benimkinde dönen sorulara benzer sorular dönen herkes, Captain Phillips'i izlesin. En azından bir fikir oluşuyor sorunun cevabına dair.  


***

MV Maersk Alabama isimli bir ABD gemisi, "tabii ki Somalili insanlara erzak yardımı götürmek için" (!) denize açılıyor. Geminin kaptanının ismi Phillips (Tom Hanks). 

Daha gemi yolculuğa çıkmadan kaptanın içine bir kurt düşüyor: "Ya korsanlar gemiyi kaçırmaya teşebbüs ederlerse..."

Nitekim öyle de oluyor. Muse, Bilal, Najee ve Elmi (sırasıyla Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed ve Mahat M. Ali), 4 Somalili korsan MV Maersk Alabama gemisine çıkmayı başarıyorlar. 

İlk denemeleri başarısız oluyor, ancak ikinci denemeleri başarılı. 

Yine de koskoca, teknolojik imkanlarla donatılmış gemiyi kaçırma konusunda başarısız olsalar da, daha sonra "en azından geminin kaptanını, gemide bulunan küçük bir filika içinde rehin alarak" emellerine erişiyorlar. 

Film de, Kaptan Phillips'e yardıma gelen Amerikan donanmalarıyla korsanların filikası arasında geçiyor. Pazarlıklar, çatışmalar ve bin bir türlü uyanık oyun.

Klasik bir ABD filmi. Büyük beklentilere gerek yok. Bir tür ABD propagandası. "Yardım yolladığımız dünya, bize ne kadar vahşi davranıyor, görün. Bizim askerlerimiz ne kadar cesurlar, ne badireler atlatıyorlar ve onlar birer kahraman!" ABD diretmesinin teknolojik ve sinematografik mahsulü.

Konu hakkında meraklı olan kişilerin merakını, ABD'nin işine geldiği şekliyle, yüksek bütçeli bir yapımla gidermek. Tüm amaç bu. 

Başrolde Tom Hanks. 

Film, En İyi Film dalında Oscar adayı. Sanırım şu "Oscar adayı etiketi yapıştırırsak filmimizi yabancı ülkelere daha rahat satarız, daha çok seyirci toplarız, propagandamızı daha rahat yaparız" kontenjanından aday. 

Kaçırmak bir şey kaybettirmez. Ama iki saat boşluğum var, yapacak daha iyi bir işim yok, diyorsanız,
yine de sizin bileceğiniz iş.

0 yorum :

Yorum Gönder